Ansali.be

geplaatst op: 15/07/2009 ; laatste herziening op: 02/08/2009

Wat is geld?

I. Omschrijving van geld.

Om het eenvoudig te stellen, geld is alles wat algemeen wordt aanvaard als ruilmiddel (betaalmiddel) voor goederen of diensten. Doorheen de wereldgeschiedenis, hebben veel dingen als geld gediend: goud, zilver, runderen, sigaretten enzovoort.
Alvorens geld nader te bekijken is het belangrijk onderscheid te maken tussen sommige termen. We gebruiken dikwijls “geld”, “inkomen” en “welzijn” alsof we over hetzelfde praten, echter deze termen, alhoewel met elkaar verwant, zijn verschillend, en hun verschillen zijn belangrijk om de financiële markten te begrijpen.

  • Geld verwijst naar wat werkelijk wordt aanvaard als betaling van goederen, diensten en schulden.
  • Inkomen verwijst naar verdiensten gehaald gedurende een tijdsperiode, zoals een jaar.
  • Welzijn verwijst naar de activa/eigendommen op een zeker ogenblik.

Wat is het verschil? Wel beiden, geld en welzijn zijn stock variabelen. Ze zijn de hoeveelheid op een bepaald tijdsmoment. Inkomen is een stroom. Het is de hoeveelheid dat ontstaat gedurende een tijdspanne. Beschouw de volgende voorbeelden.

  • Als je 1 miljoen € bezit aan diamanten, maar geen cash of een bankrekening, dan ben je welvarend, maar je bezit geen geld.
  • Stel dat je de lotto won, je het gewonnen geld onder je matras verborg en je baan opzegt, dan ben je welvarend bezit je veel geld, maar je inkomen is zero.
  • Stel een computer genie, die zijn volledig inkomen uitgeeft aan eten, feesten, vakanties.. zelf al verdient hij 300.000 € per jaar, dan heeft hij een hoog inkomen maar hij is niet welvarend als hij niets heeft gespaard of geen bezittingen heeft opgebouwd.

 

pagina 1/10